Gk Quiz Game
HOME | English GK | India Gk | Full Forms | Science GK | Geography GK | States GK | Sarkari Naukri

Celebration day list in India

Celebration day list in India - Below are the top questions with MCQ we provided here for List of Day Celebration in English. You can select your choice and check the answer by hitting the Show Answer button which will show you the Celebration day list in India respective result. After succesfully completing the quiz you can go forward to Celebration day list in India Online Mock Test for better practice!

List of Day Celebration in English | Celebration day list in India Mock Test


Q1. Kisan Divas (India) is observed on?

Show Answer
Ans: [3] 23rd Dec
Explanation: Kisan Divas is observed on 23rd December of every year to celebrate the birthday of 5th Prime minister, Shri Chaudhary Charan Singh. In America it is observed on Oct 12.

Q2. Teacher's Day is celebrated on:

Show Answer
Ans: [3] 5th Sept
Explanation: In India Teacher's Day is celebrated on 5th September of every year to honour the birthday of S. Radhakrishnan, who was the first Vice-President of India.

Q3. International Civil Aviation Day is observed on:

Show Answer
Ans: [4] 7th Dec
Explanation: International Civil Aviation Day is observed on 7th December proclaimed by the United Nations General Assembly since 7th December 1994, to raise awareness of the importance of international civil aviation.

Q4. Indian Air Force Day is celebrated on:

Show Answer
Ans: [3] 8th Oct
Explanation: Indian Air Force Day also known "Bharatiya Vayu Sena divas" is celebrated on 8th October to show the importance of Indian air force as one of the leading defence system of the country like the Indian Armies.

Q5. National Law Day is observed on:

Show Answer
Ans: [2] 26th Nov
Explanation: National Law Day is observed on 26th November also known Samvidhan divas, to commemorate the adoption of the Constitution of India but it came into effect on 26 Jan 1950.

Q6. World Children's Fund is observed on:

Show Answer
Ans: [2] 11th Dec
Explanation: World Children's Fund is observed on 11th December, is a non government and a not profitable organisation opt to help the children world wide suffering from poverty, disease etc.

Q7. World Humanitarian Day is observed on:

Show Answer
Ans: [1] 19th Aug
Explanation: World Humanitarian Day is observed annually on 19th August to honour the humanitarian personnel and to the people who have lost their life for humanitarian causes.

Q8. Kargil Victory Day is celebrated on:

Show Answer
Ans: [4] 26th July
Explanation: Kargil Victory Day is celebrated on 26th July, named after the successful Operation Vijay. The kargil was fought for more than 60 days to take the command of the high outposts which was lost to Pakistan.

Q9. Leprosy Prevention Day is observed on:

Show Answer
Ans: [3] 30th Jan
Explanation: Leprosy prevention day is observed intentionally every year on 30th January to raise awareness about the disease Leprosy or Hansen's disease.

Q10. World Post Day is observed on:

Show Answer
Ans: [2] 10th Oct
Explanation: World Post Day is observed every year on 10th Oct, the anniversary of the Universal Postal Union.

Q11. World Environment Protection Day is observed on

Show Answer
Ans: [4] 26th Nov
Explanation: World Environment Protection Day is an annual day celebrated every year on 26th Nov to raise awareness about the importance of environment and global awareness to take positive actions to protect the environment.

Q12. Hindi Divas is observed on:

Show Answer
Ans: [1] 14th Sept
Explanation: Hindi Divas is an annual day celebrated on 14th Sept to recognise Hindi as the official language of India. It is observed by the Government of India.

Q13. International Human Rights Day is observed on:

Show Answer
Ans: [2] 10th Dec
Explanation: International Human Rights Day is an annual event held on 10th December of evey year, as the day which the United Nations General Assembly adopted the Universal Declaration of Human Rights.

Q14. World Television Day is observed on:

Show Answer
Ans: [4] 21st Nov
Explanation: World Television Day is observed on 21st Nov, as proclaimed by the United Nations General Assembly. It commemorates the date on which the first television forum was held in 1996.

Q15. International Youth Day is observed on:

Show Answer
Ans: [3] 12th Aug
Explanation: International Youth Day is an annual event observed on 12th Aug designated by the United Nations to draw the attention of youth to a given set of cultural and legal issues.

Q16. World Population Day is observed on:

Show Answer
Ans: [1] 11th July
Explanation: World Population Day is observed on 11 July of every year on one of the most important issue of population expansion, to raise awareness about the impacts of increase population to our mankind on food, shelter etc.

Q17. Central Excuse Tax Day is observed on:

Show Answer
Ans: [2] 24th Feb
Explanation: Central Excuse Tax Day is observed on 24th Feb of every year to encourage the employees of the excise department to carry out the central excise duty in a better way to prevent corruption.

Q18. World Meteorological Day is observed on:

Show Answer
Ans: [3] 23rd March
Explanation: World Meteorological Day is observed on 23rd March of every year marking the establishment of the World Meteorological Organisation.

Q19. Tourism Day is observed on:

Show Answer
Ans: [4] 25th Jan
Explanation: Tourism is one of the most important thing on which the country's economy depends, hence tourism day in India is observed on 25th January to raise awareness about tourism and it's importance. 25th January is also observed as voters day in India.

Q20. World Water Day is observed on:

Show Answer
Ans: [4] 22nd March
Explanation: World Water Day is observed on 22nd March, is an annual UN observance day to highlight the importance of fresh water and its sustainable management.

Q21. Panchayat Divas is celebrated on:

Show Answer
Ans: [1] 24th April
Explanation: Panchayat Divas is celebrated on 24th April of every year, by the Ministry of Panchayati Raj. It was first celebrated on 2010 declared by Manmohan Singh.

Q22. World Liver Day is observed on:

Show Answer
Ans: [3] 19th April
Explanation: World Liver Day is observed on 19th July of every year, is a awareness campaign to raise awareness about liver and its diseases, to lead a healthy life.

Q23. X-mas Day is celebrated on:

Show Answer
Ans: [4] 25th Dec
Explanation: Christmas is a religious and cultural celebration among millions of people around the globe, marking the birth of Jesus Christ.

Q24. World Kidney Day is observed on:

Show Answer
Ans: [2] 10th March
Explanation: World Kidney Day is observed on 10th March, which is an awareness campaign which focuses mainly on the importance of kidney and its diseases and its associated problems.

Q25. World Teachers Day is celebrated on:

Show Answer
Ans: [4] 5th Oct
Explanation: World Teachers Day is celebrated on 5th Oct of every year. The main aim of world teachers day is appreciating, assessing and improving the educators of the world"

Q26. World Red Cross Day is celebrated on:

Show Answer
Ans: [2] 8th May
Explanation: World Red Cross Day is celebrated on 8th May of every year to mark the founder of Red Cross, Henry Dunant.

Q27. International Volunteers Day is observed on:

Show Answer
Ans: [1] 5th Dec
Explanation: International Volunteers Day is observed on 5th Dec of every year mandated by the United Nations General Assembly. It focus on the volunteers world wide who contribute to protect their environment from natural disasters.

Q28. Martyr's day is observed on:

Show Answer
Ans: [3] 30th Jan
Explanation: Martyr's day is observed on 30th January of every year to salute the soldiers of the nation, who lost their lives to serve their country and make India independent.

Q29. Indian civil service day is celebrated on:

Show Answer
Ans: [4] 21st April
Explanation: Indian civil service day is celebrated on 21st April of every year to encourage and motivate the works of civil servents of India.

Q30. International Mother Earth Day is celebrated on:

Show Answer
Ans: [3] 22nd April
Explanation:

Q31. World Epilepsy Day is observed on:

Show Answer
Ans: [3] 2nd Monday in Feb
Explanation:

Q32. Armed Forces Flag Day is observed on:

Show Answer
Ans: [2] 7th Dec
Explanation: Armed Forces Flag Day is observed on 7th Dec, for the collection of funds from all over India for the welfare of the Armed forces.

Q33. World Day of Social Justice is observed on:

Show Answer
Ans: [3] 20th Feb
Explanation: World Day of Social Justice is observed on 20th Feb, to tackle the issues regarding poverty, exclusion and unemployment.

Q34. National Youth Day is celebrated on:

Show Answer
Ans: [4] 12 Jan
Explanation: National Youth Day is celebrated on 12 Jan of every year on occation of Vivekananda's Birthday. It is celebrated since 1985.

Q35. World TB Day is observed on:

Show Answer
Ans: [1] 24th March
Explanation: World TB Day is observed on 24 March of each year to raise awareness about the global epidemic of tuberculosis.

Q36. International Yoga Day is celebrated on:

Show Answer
Ans: [3] 21st June
Explanation: International Yoga Day is celebrated every year on 21st June to rase awareness about the importance of Yoga in our physical and mental health.

Q37. World Ozone Day is observed on:

Show Answer
Ans: [2] 16th Oct
Explanation: World Ozone Day is observed on 16th Oct, designated by the United Nations General Assembly as the International Day for Preservation of Ozone Layer.

Q38. World Environment Day is celebrated on:

Show Answer
Ans: [4] 5th June
Explanation: World Environment Day is celebrated on 5th June, to raise awareness for the protection of our environment.

Q39. National Science Day is celebrated on:

Show Answer
Ans: [3] 28 Feb
Explanation: National Science Day is celebrated every year on 28th feb, to mark the discovery of Raman effect by Indian physicist Sir C. V. Raman. For which he was awarded the Nobel prize in 1930.

Q40. Navy Day is celebrated on:

Show Answer
Ans: [4] 4th Dec
Explanation: Navy Day is celebrated on 4th Dec of every year for the achievements and the role of Naval force to the country.

Q41. World Aids Day is observed on:

Show Answer
Ans: [1] 1st Dec
Explanation: World Aids Day is observed on 1st Dec since 1988. To raise awareness about AIDS caused by HIV virus..

Q42. Independence Day is celebrated on:

Show Answer
Ans: [3] 15 Aug
Explanation: Independence Day is celebrated on 15th Aug, is a national holiday in India celebrating India's Independence from UK on 15th Aug 1947.

Q43. World Diabetes Day is observed on:

Show Answer
Ans: [4] 14th Nov
Explanation: World Diabetes Day is observed on 14th Nov to raise awareness on diabetes mellitus.

Q44. World AIDS day is observed on:

Show Answer
Ans: [2] 1st Dec
Explanation: World AIDS Day is observed on 1st December since 1988. To raise awareness of the disease, AIDS caused by HIV virus..

Q45. Army Day (India) is celebrated on:

Show Answer
Ans: [3] 15th Jan
Explanation: Army day is celebrated on 15 January in recognition of Field Marshal Kodandera M. Cariappa's taking over as the first Commander-in-Chief of the Indian Army.

Q46. World Haemophilia Day is observed on:

Show Answer
Ans: [1] 17th April
Explanation: World Haemophilia Day is observed on 17th April to spread awareness about Haemophilia and other inherited bleeding disorders.

Q47. Louis Braille Day is celebrated on:

Show Answer
Ans: [3] 4th Jan
Explanation: Louis Braille Day is celebrated on 4th of Jan honouring Louis Braille's birthday, who invented the system of reading and writing for blind peoples.

Q48. Republic Day is celebrated on:

Show Answer
Ans: [3] 26th Jan
Explanation: Republic day is celebrated on 26th january honouring the day on which the constitution of India came into effect, replacing the Govt of India Act.

Q49. Mothers Day is celebrated on:

Show Answer
Ans: [2] 2nd Sunday of May
Explanation: Mothers day is celebrated on 2nd Sunday of every May, honouring Mother, Motherhood and the importance of a mother.

Q50. National Maritime Day is observed on:

Show Answer
Ans: [3] 5th April
Explanation: National Maritime Day is a holiday observed in the US, to recognize the Maritime Industry.

Q51. World Radio Day is observed on:

Show Answer
Ans: [2] 13th Feb
Explanation: Radio Day is obeserved on 13th Feb to celebrate Radio as a medium. Radio was invented by Marconi.

Q52. Global Family Day is observed on:

Show Answer
Ans: [1] 4th Feb
Explanation: Global Family day is observed every 1st january, in the United states as a day of peace and sharing.

Q53. International Day of Families is observed on:

Show Answer
Ans: [1] 15th May
Explanation: International Day of Families is observed on 15th May, to spread awareness about the significance of family.

Q54. Holi is also called as the festival of ?

Show Answer
Ans: [4] All of the above
Explanation: Holi is mainly celebrated in India and Nepal and parts of the western world and Asia.
Celebration day list in India

Top Questions on Celebration day list in India 

Find 100 questions on Celebration day list in India for free here. Learn here and play quiz hitting the above Play Quiz Now Button for Celebration day list in India Questions and Answers. Beneifts of playing List of Day Celebration in English will decrease your nervous level and can easily appear for all the Celebration day list in India in a less interval of time in your exam. 

 

Solve List of Day Celebration in English For SSC, UPSC, Railway Exams

Celebration day list in India Questions you are solving are extracted from SSC, Railway, SBI papers so you will be benefited by solving the above MCQ for your upcoming competitive examinations. We recommend you to play the live online test on List of Day Celebration in English with the time interval of 30 secs

 

How to appear for List of Day Celebration in English Live Mock Online Test 

List of Day Celebration in English - Test your IQ on Celebration day list in India with numerous questions. The tracker will indicate whether your answer is correct or wrong. If the tracker turns green it means answer provided is correct. So what are you waiting for appear for Online Mock Test Celebration day list in India - Online Mock Test on List of Day Celebration in English

Latest Quiz Sets

ADS