Gk Quiz Game
HOME | English GK | India Gk | Full Forms | Science GK | Geography GK | States GK | Sarkari Naukri

Gk Quiz Question for class 10 Students

Gk Quiz Question for class 10 Students - Below are the top questions with MCQ we provided here for Gk Quiz for Class 10 Student in English. You can select your choice and check the answer by hitting the Show Answer button which will show you the Gk Quiz Question for class 10 Students respective result. After succesfully completing the quiz you can go forward to Gk Quiz Question for class 10 Students Online Mock Test for better practice!

Gk Quiz for Class 10 Student in English | Gk Quiz Question for class 10 Students Mock Test


Q1. The rate of photosynthesis is maximum in:

Show Answer
Ans: [1] Red light
Explanation: The rate of photosynthesis is maximum in red light and is minimum in violet light. Green light is least effective in photosynthesis.

Q2. Xylem is responsible for transportation of:

Show Answer
Ans: [2] Water
Explanation: Xylem help in transportation of water and nutrients from the soil to the stems and leaves. It also provides mechanical strength to the plant.

Q3. Cathode rays are:

Show Answer
Ans: [4] Stream of electrons
Explanation: Cathode rays are stream of electrons, and travel in straight line. Cathode rays travel with very high velocity, and are deflected by electric and magnetic fields.

Q4. Atom bomb works on the principle of

Show Answer
Ans: [3] Nuclear fission
Explanation: The nuclear reaction in which a heavy nucleus splits into two nuclei of nearly equal mass is nuclear fission. The energy released during nuclear fission is called nuclear energy.

Q5. Energy released by Sun is due to

Show Answer
Ans: [1] Nuclear fusion
Explanation: When two or more light nuclei combined together to form a heavier nucleus, tremendous energy is released. This phenomenon is called nuclear fusion.

Q6. Atoms having same number of neutron and but different atomic number are:

Show Answer
Ans: [3] Isotones
Explanation: Atoms having same number of neutron and but different atomic number are isotones, and atoms having same atomic number and different atomic numbers are called isotopes. Isobars have same mass number and different atomic number.

Q7. pH of urine is about

Show Answer
Ans: [3] 6
Explanation: pH of urine is about 6.0, which is slightly acidic. The urine on standing gives a pungent smell. It is due to conversation of urea into ammonia.

Q8. Plasma contains:

Show Answer
Ans: [3] 90% water
Explanation: Plasma is composed of 90-92% water, 7% organic substances and 1% inorganic substances. Plasma is a pale yellow transparent constituting 60% volume of blood.

Q9. Medulla oblongata controls:

Show Answer
Ans: [4] All of these
Explanation: Medulla oblongata connects higher levels of the brain with the spinal chord, controlling several functions like the Blood pressure, respiratory centre, food swallowing, Involuntary breathing etc.

Q10. Blood is a:

Show Answer
Ans: [3] Connective tissue
Explanation: Blood is a fluid connective tissue because it has a fluid matrix called plasma and no fibres in it. The quantity of blood in human's body is 7% of the total weight. Females contains half litre of blood less in comparison to male.

Q11. Hydrogen bomb works on the principle of?

Show Answer
Ans: [3] Nuclear Fusion
Explanation: Hydrogen bomb works on the principle of Nuclear fusion, which is 1000 times stronger than atom bomb. It was made by an American scientists in 1952.

Q12. Atoms having same atomic number but different mass number are:

Show Answer
Ans: [2] Isotopes
Explanation: Atoms having same atomic number but different mass number are Isotopes, wheras atoms having same mass number but different atomic number are isobars. Elements having same number of neutron but different atomic number are Isotones.

Q13. Which is the longest National Highway in India?

Show Answer
Ans: [2] NH 44
Explanation: National Highway (NH) 44 is the longest in India, running from Srinagar to Kanyakumari.

Q14. What is the unit of Temperature ?

Show Answer
Ans: [4] Kelvin
Explanation: SI unit of temperature is Kelvin and Power is watt.

Q15. What is the unit of work?

Show Answer
Ans: [2] Joule
Explanation: SI unit of work is joule and Force is Newton.

Q16. Which of the following is a vector quantity?

Show Answer
Ans: [4] Velocity
Explanation: Velocity is a vector quantity because it has both magnitude and direction .

Q17. Which of the following are the 3 basic colour?

Show Answer
Ans: [1] Blue, Green and Red
Explanation: Blue, Green and Red are the 3 basic colours.

Q18. Which element is found in highest amount in the universe?

Show Answer
Ans: [3] Hydrogen
Explanation: Hydrogen is abundant in the atmosphere constituting roughly 75% of all baryonic mass. It is the lightest gas with atomic number 1.

Q19. What is the source of energy of the Sun?

Show Answer
Ans: [2] Nuclear Fusion
Explanation: Source of energy used by the Sun is nuclear fusion. Where two molecules is fused to form a molecule.

Q20. Nobel prize is awarded by?

Show Answer
Ans: [4] Sweden
Explanation: Nobel prize is awarded every year from a fund bequeathed for that purpose by the Swedish inventor and industrialist Alfred Nobel. Rabindra nath tagore was the first recipient from Asia.

Q21. How many bones are found in head?

Show Answer
Ans: [3] 29
Explanation: A total of 29 bones are found in head. Forehead-8, Facial-14, Ear-6, Hyoid-1.

Q22. Galvanization of Iron is done with?

Show Answer
Ans: [1] Zinc
Explanation: Galvanization of Iron is done with a coating of thin layer of Zinc to prevent it from rusting.

Q23. Light with shortest wavelength is:

Show Answer
Ans: [3] Violet
Explanation: Light with shortest wavelength is violet and red with longest.

Q24. What is China's National Game?

Show Answer
Ans: [4] Tennis
Explanation: China's National Game is Tennis.

Q25. Olympic is held after every ?

Show Answer
Ans: [2] 4 years
Explanation: Olympic is held after every 4 years. Olympics games were first started in 776 B.C on Mount Olympus in the honour of greek god 'Zeus'.

Q26. What is the normal timing of an International Football match?

Show Answer
Ans: [3] 90 min
Explanation: Normal timing of an International football match is 90 minutes.

Q27. Acid rain is composed of?

Show Answer
Ans: [2] H2SO4 and HNO3
Explanation: H2SO4 and HNO3 are the main agents that causes acid rain .

Q28. What is the source of the antibiotic Penicillin?

Show Answer
Ans: [1] Penicillium Notatum and Penicillium Chrysogenum
Explanation: Penicillium Notatum, Penicillium Chrysogenum and Phenyl Acetic Acid make up the antibiotic Penicillin, used in- Tonsils, Sore throat, Gonorrhea etc
Gk Quiz Question for class 10 Students

Top Questions on Gk Quiz Question for class 10 Students 

Find 100 questions on Gk Quiz Question for class 10 Students for free here. Learn here and play quiz hitting the above Play Quiz Now Button for Gk Quiz Question for class 10 Students Questions and Answers. Beneifts of playing Gk Quiz for Class 10 Student in English will decrease your nervous level and can easily appear for all the Gk Quiz Question for class 10 Students in a less interval of time in your exam. 

 

Solve Gk Quiz for Class 10 Student in English For SSC, UPSC, Railway Exams

Gk Quiz Question for class 10 Students Questions you are solving are extracted from SSC, Railway, SBI papers so you will be benefited by solving the above MCQ for your upcoming competitive examinations. We recommend you to play the live online test on Gk Quiz for Class 10 Student in English with the time interval of 30 secs

 

How to appear for Gk Quiz for Class 10 Student in English Live Mock Online Test 

Gk Quiz for Class 10 Student in English - Test your IQ on Gk Quiz Question for class 10 Students with numerous questions. The tracker will indicate whether your answer is correct or wrong. If the tracker turns green it means answer provided is correct. So what are you waiting for appear for Online Mock Test Gk Quiz Question for class 10 Students - Online Mock Test on Gk Quiz for Class 10 Student in English

Latest Quiz Sets

ADS