Gk Quiz Game
HOME | English GK | India Gk | Full Forms | Science GK | Geography GK | States GK | Sarkari Naukri

Organizations Full Form Quiz List 2020

Organizations Full Form Quiz List 2020 - Below are the top questions with MCQ we provided here for Organizations Full Form Quiz List . You can select your choice and check the answer by hitting the Show Answer button which will show you the Organizations Full Form Quiz List 2020 respective result. After succesfully completing the quiz you can go forward to Organizations Full Form Quiz List 2020 Online Mock Test for better practice!

Organizations Full Form Quiz List | Organizations Full Form Quiz List 2020 Mock Test


Q1. What is the full form of "BCCI"?

Show Answer
Ans: [1] Board of Control for Cricket
Explanation: Board of Control for Cricket in India abbreviated as BCCI, is a governing body of Cricket in India. Formed in December 1928, headquartered in Mumbai.

Q2. What is the full form of "UNDP"?

Show Answer
Ans: [2] United Nations Development Programme
Explanation: United Nations development programme abbreviated as UNDP, is a special agency of the United Nations that helps developing countries increase the wealth producing capabilities of their natural and human resources. Headquarters at New York.

Q3. What is the full form of "UNESCO"?

Show Answer
Ans: [4] United Nations Educational, Scientific and Cultural organisation
Explanation: United Nations educational, scientific and cultural organisation appreciated UNESCO, is a special agency of the United Nations that promote collaboration among Nations through education science and culture. Headquartered at Paris.

Q4. What is the full form of "UNICEF"?

Show Answer
Ans: [2] United Nations International Children's Emergency Find
Explanation: United Nations International children's emergency fund abbreviated as UNICEF, special agency of the United Nations that helps to promote children's welfare all over the world. Headquartered at New York.

Q5. What is the full form of "FAO"?

Show Answer
Ans: [3] Food and Agriculture Organisation
Explanation: Food and Agriculture Organisation abbreviated as FAO, special agency of the United Nations that helps to improve living conditions of rural population. Headquartered at Rome.

Q6. What is the full form of "IDA"?

Show Answer
Ans: [2] International Development Association
Explanation: International Development Association abbreviated as IDA, is a special agency of the United Nations that helps developing countries increase the wealth producing capabilities of their natural and human resources. Headquartered at Washington DC.

Q7. What is the full form of "UNEP"?

Show Answer
Ans: [4] United Nations Environmental Program
Explanation: United Nations environmental program abbreviated as UNEP, is a special agency of the United Nations that promotes International cooperation in human environment. Headquartered at Nairobi, Kenya.

Q8. What is the full form of "IMF"?

Show Answer
Ans: [3] International Monetary Fund
Explanation: International Monetary Fund abbreviated as IMF, special agencies of the United Nations that promote International Monetary cooperation. Headquartered at Washington DC.

Q9. What is the full form of "WTO"?

Show Answer
Ans: [1] World Trade Organisation
Explanation: World Trade Organisation abbreviated as WTO, s a special agency of the United Nations that set rules for World Trade to reduce tariffs. Headquartered at Geneva.

Q10. What is the full form of "ILO"?

Show Answer
Ans: [1] International Labour Organisation
Explanation: International Labour Organisation abbreviated as ILO, is the special agency of the United Nations to improve conditions and living standards of workers.

Q11. What is the full form of "WHO"?

Show Answer
Ans: [3] World Health Organisation
Explanation: World Health Organisation abbreviated as WHO, is a special agency of the United Nations that helps in attainment of highest possible level of health of all people of the world. Headquartered at Geneva.

Q12. What is the full form of "UNODC"?

Show Answer
Ans: [2] United Nations Office on Drugs and Crime
Explanation: United Nations Office on Drugs and Crime abbreviated as UNODC, is a special agency of the United Nations to enable members states to achieve gen den equality and women empowerment. Headquartered at Vienna,Kenya.

Q13. What is the full form of "ITU"?

Show Answer
Ans: [4] International Telecommunication Union
Explanation: International telecommunication Union abbreviated as ITU, is a special agency of the UN that sets International regulations for radio telegraph, telephone and space radio Communications.

Q14. What is the full form of "LIC"?

Show Answer
Ans: [3] Life Insuarance Corporation
Explanation: Life Insuarance Corporation abbreviated as LIC, is a state owned insuarance group. Headquartered in Mumbai and is the largest insurance company in India.

Q15. What is the full form of "MTNL"?

Show Answer
Ans: [3] Mahanagar Telephone Nigam Limited
Explanation: Mahanagar Telephone Nigam Limited abbreviated as MTNL, is a state-owned telecommunications service provider in the metro cities of Mumbai and New Delhi in India.

Q16. What is the full form of "NTPC"?

Show Answer
Ans: [2] National Thermal Power Corporation
Explanation: National Thermal Power Corporation abbreviated as NTPC, is an indian piblic sector undertaking. In the business of generation of electricity and allied activities.

Q17. What is the full form of "NASA"?

Show Answer
Ans: [4] National Aeronautics and Space Administration
Explanation: National Aeronautics and Space Administration abbreviated as NASA, is the space agency of the United states. Headquartered at Washington DC.

Q18. What is the full form of "NATO"?

Show Answer
Ans: [3] North Atlantic Treaty Organization
Explanation: North Atlantic Treaty Organization abbreviated as NATO, is also called the North Atlantic Alliance , is an intergovernmental military alliance.

Q19. What is the full form of "DRDO"?

Show Answer
Ans: [3] Defence Research and Development Organisation
Explanation: Defence Research and Development Organisation abbreviated as DRDO, is an agency of the Indian Government responsible for the military's research and development, headquartered in New Delhi, India.

Q20. What is the full form of "ITI"?

Show Answer
Ans: [4] Industrial Training Institutes
Explanation: Industrial Training Institutes abbreviated as ITI, are post-secondary schools in India constituted under Directorate General of Employment & Training (DGET).

Q21. What is the full form of "IBPS"?

Show Answer
Ans: [2] Institute of Banking Payment System
Explanation: Institute of Banking Personnel Selection abbreviated as IBPS, is a recruitment body which requires graduate students in public sector banks in India except SBI.

Q22. What is the full form of "IB"?

Show Answer
Ans: [2] Intelligence bureau
Explanation: Intelligence Bureau abbreviated as IB, is India's internal intelligence agency. Unde the Ministry of Home affairs.

Q23. What is full form of "ISO"?

Show Answer
Ans: [1] International Organization for Standardization
Explanation: International Organization for Standardization abbreviated as ISO, is an international standard setting body composed of representatives from various national standards organizations.

Q24. What is the full form of "IOC"?

Show Answer
Ans: [4] International Olympic committee
Explanation: International Olympic committee abbreviated as IOC, is a non government sports organisation, Headquartered at Lausanne, Switzerland.

Q25. What is the full form of "ISRO"?

Show Answer
Ans: [2] Indian Space Research Organisation
Explanation: Indian Space Research Organisation abbreviated as ISRO, is the space agency of the government of India, Headquartered at Bengaluru.

Q26. What is the full form of "FIFA" ?

Show Answer
Ans: [2] Federation Internationale de Football.
Explanation: Federatio Internationale de Football Association abbreviated as FIFA, is the highest governing body of football. Headquartered in Zurich, Switzerland.

Q27. What is the full form of "FBI" ?

Show Answer
Ans: [4] Federal Bureau of Investigation
Explanation: Federal Bureau of investigation abbreviated as FBI, is the domestic intelligence and security service of the United States. headquartered in Washington DC.

Q28. What is the full form of "CISF" ?

Show Answer
Ans: [2] Central Industrial Security Force
Explanation: Central Industrial Security Force abbreviated as CISF, is a Central Armed Police Force in India, Founded in 1969.

Q29. What is the full form of "DLF" ?

Show Answer
Ans: [1] Delhi Land and Finance
Explanation: Delhi Land and Finance abbreviated as DLF, founded by Chaudhary Raghvendra Singh in 1946, is Gurgaon Ahirwal-based commercial real estate developer.

Q30. What is the full form of "CID" ?

Show Answer
Ans: [2] Criminal Investigation Department
Explanation: Criminal Investigation Department abbreviated as CID, is an Investigation and intelligence wing of the Indian State Police. Headquartered in Pune, India.

Q31. What is the full form of "CEO" ?

Show Answer
Ans: [1] Chief Executive Officer
Explanation: The Chief Executive Officer or Chief Executive is the senior most corporate, executive, or administrative officer in charge of a Company/Industry.

Q32. What is the full form of "FCI" ?

Show Answer
Ans: [3] Food Corporation of india
Explanation: Food Corporation of india abbreviated as FCI, is an organization created and run by the Government of India and also by the sate Government.

Q33. What is the full form of "BIFR" ?

Show Answer
Ans: [2] Board for Industrial and Financial Reconstruction
Explanation: Board for Industrial and Financial Reconstruction abbreviated as BIFR, is an agency of the Government of India, part of the Department of Financial Services of the Ministry of Finance.

Q34. What is the full form of "BIS" ?

Show Answer
Ans: [4] Bureau of Indian Standards
Explanation: Bureau of Indian Standards abbreviated as BIS, is the national Standards Body of India working under the aegis of Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution, Government of India.

Q35. What is the full form of "BRICS" ?

Show Answer
Ans: [3] Brazil, Russia, India, China, and South Africa
Explanation: Brazil, Russia, India, China, and South Africa abbreviated as BRICS, is an association of five major emerging national economies- Brazil, Russia, India, China and South Africa. Originally the first four were grouped as "BRIC" before South Africa's Collaboration in 2010.

Q36. What is the full form of "BPO" ?

Show Answer
Ans: [2] Business Process Outsourcing
Explanation: Business Process Outsourcing abbreviated as BPO, is the contracting of non-primary business activities and functions to a third-party provider.

Q37. What is the full form of "BBC" ?

Show Answer
Ans: [3] British Broadcasting Corporation
Explanation: British Broadcasting Corporation abbreviated as BBC, headquartered at London, and it is the world's oldest national broadcasting organisation.

Q38. What is the full form of "BARC"?

Show Answer
Ans: [3] Bhaba Atomic Research Centre
Explanation: Bhaba Atomic Research Centre abbreviated as BARC, is India's premier nuclear research facility, headquartered in Trombay, Mumbai, Maharashtra.

Q39. What is the full form of "AMUL" ?

Show Answer
Ans: [3] Anand Milk Union Limited
Explanation: Anand Milk Union Limited abbreviated as AMUL, is an Indian cooperative dairy company. Formed in 1956, in the state of Gujrat.

Q40. What is the full form of "AMW" ?

Show Answer
Ans: [2] Asian Motors Works
Explanation: Asian Motors Works abbreviated as AMW, is an Indian automotive company that manufactures commercial vehicles, auto parts, vehicles and its components.

Q41. What is the full form of "Adidas" ?

Show Answer
Ans: [1] Adolf "Adi" Dassler
Explanation: Adolf "Adi" Dassler abbreviated as Adidas, is the largest sportswear manufacturer in Europe, is a multinational corporation, founded and headquartered in Herzogenaurach, Germany.

Q42. What is the full form of "ACS" ?

Show Answer
Ans: [3] American Chemical Society
Explanation: American Chemical Society abbreviated as ACS, is a scientific society based in the United States that supports scientific inquiry in the field of chemistry.

Q43. What is the full form of "ACC" ?

Show Answer
Ans: [4] Associated Cement Companies
Explanation: Associated Cement Companies abbreviated as ACC is one of the largest producers of cement in India, located on Maharishi Karve Road, Mumbai.

Q44. What is the full form of "ABP" ?

Show Answer
Ans: [3] Ananda Bazaar Patrika News
Explanation: Ananda Bazaar Patrika News abbreviated as ABP is India's leading newspaper.

Q45. What is the full form of "AAI" ?

Show Answer
Ans: [1] Airport Authority of India
Explanation: Airport Authority of India abbreviated as AAI is a statutory body working under the Ministry of Civil Aviation, under Indian Government responsible for creating, upgrading, maintaining and managing civil aviation infrastructure.

Q46. What is the full form of "AHRC" ?

Show Answer
Ans: [4] Asian Human Rights Commission
Explanation: Asian Human Rights Commission established in 1986 to promote awareness of human rights, is a non-government Organization.

Q47. What ia the full form of "ASEAN" ?

Show Answer
Ans: [2] Association of Southeast Asian Nations
Explanation: The Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) s a regional intergovernmental organization, Headquartered in Indoneasia,Jakarta. Which comprises ten countries in Southeast Asia,

Q48. What is the full form of "ADB" ?

Show Answer
Ans: [2] Asian Developmemt Bank
Explanation: ADB stands for Asian Development Bank headquartered in Mandaluyong, Philippines for reducing poverty and foster economic growth.
Organizations Full Form Quiz List 2020

Top Questions on Organizations Full Form Quiz List 2020 

Find 100 questions on Organizations Full Form Quiz List 2020 for free here. Learn here and play quiz hitting the above Play Quiz Now Button for Organizations Full Form Quiz List 2020 Questions and Answers. Beneifts of playing Organizations Full Form Quiz List will decrease your nervous level and can easily appear for all the Organizations Full Form Quiz List 2020 in a less interval of time in your exam. 

 

Solve Organizations Full Form Quiz List For SSC, UPSC, Railway Exams

Organizations Full Form Quiz List 2020 Questions you are solving are extracted from SSC, Railway, SBI papers so you will be benefited by solving the above MCQ for your upcoming competitive examinations. We recommend you to play the live online test on Organizations Full Form Quiz List with the time interval of 30 secs

 

How to appear for Organizations Full Form Quiz List Live Mock Online Test 

Organizations Full Form Quiz List - Test your IQ on Organizations Full Form Quiz List 2020 with numerous questions. The tracker will indicate whether your answer is correct or wrong. If the tracker turns green it means answer provided is correct. So what are you waiting for appear for Online Mock Test Organizations Full Form Quiz List 2020 - Online Mock Test on Organizations Full Form Quiz List

Latest Quiz Sets

ADS