Gk Quiz Game
HOME | English GK | India Gk | Full Forms | Science GK | Geography GK | States GK | Sarkari Naukri

Physics Quiz in English - For Competitive Exams

Physics Quiz in English - Below are the top questions with MCQ we provided here for Physics Quiz in English | Top Questions and Answers. You can select your choice and check the answer by hitting the Show Answer button which will show you the Physics Quiz in English respective result. After succesfully completing the quiz you can go forward to Physics Quiz in English Online Mock Test for better practice!

Physics Quiz in English | Top Questions and Answers | Physics Quiz in English Mock Test


Q1. SI unit of Viscosity is

Show Answer
Ans: [1] Decapoise
Explanation: SI unit of Viscosity is decapoise or pascal/sec. Viscosity of a fluid is measured by its coefficient of viscosity.

Q2. Visocity is the property of

Show Answer
Ans: [4] Both Liquids and gases
Explanation: Viscosity is the internal friction of moving fluids, Viscosity of a liquid is due to cohesive force between its molecules. it is measured in force per unit area.

Q3. Sudden fall in barometric reading is the indication of

Show Answer
Ans: [3] Storm
Explanation: Sudden fall in barometric reading indicates storm and slow fall indicates rain.

Q4. Slow fall in barometric reading is the indication of

Show Answer
Ans: [1] Storm
Explanation: Slow fall indicates rain and sudden fall in the reading of barometer indicates storm. Barometer was invented by Evangelista Torricelli

Q5. Speed of a planet is maximum when it is at

Show Answer
Ans: [4] Perigee
Explanation: Speed of a planet is maximum when it is at perigee and minimum when it is at Apogee.

Q6. Escape velocity is also called

Show Answer
Ans: [2] Second cosmic velocity
Explanation: Escape velocity is dependent of the mass, shape, and size of the body and its direction of projection. For earth, escape velocity is 11.2 km/s and moon is 2.4 km/s.

Q7. When momentum is doubled it's kinetic energy becomes

Show Answer
Ans: [4] 4 times
Explanation: Momentum is directly proportional to velocity. When momentum is doubled its mass does not increase. When momentum is doubled it's kinetic energy becomes 4 times.

Q8. When a ball is thrown vertically upward it's potential energy

Show Answer
Ans: [2] Increases
Explanation: When a ball is thrown vertically upward it's potential energy increases, kinetic energy decreases but total energy remains constant.

Q9. A flying aeroplane has

Show Answer
Ans: [3] Both kinetic and potential energy
Explanation: A flying aeroplane has both kinetic and potential energy in it, as it depends on the height of the object above the surface of the earth

Q10. Value of 'g' with height or depth from earth surface

Show Answer
Ans: [2] Decrease
Explanation: Value of 'g' decreases with the increase in height or depth of the earth. Value of 'g' decreases by 1% with respect to earth surface.

Q11. The rocket which gives us information about Mars is:

Show Answer
Ans: [3] Atlas 5
Explanation: Atlas V is an active expendable launch system in the Atlas rocket family. Its notable payload included Mars reconnaissance Orbiter.

Q12. When an object is heated, the molecules of that object:

Show Answer
Ans: [3] Began to move faster
Explanation: The molecules and the atoms begins to vibrate faster, when heat is added to the substance. The space between atoms increases as the atoms vibrate, taking up more space.

Q13. The SI unit of temperature is:

Show Answer
Ans: [4] Kelvin
Explanation: SI unit of temperature is Kelvin, having the unit symbol K. It is named after William Thomson, Belfast born, Glasgow University engineer and physicist .

Q14. Relative humidity is measured by:

Show Answer
Ans: [4] Hydrometer
Explanation: Hygrometer is an instrument that measures the amount of water vapour and humidity in the atmosphere, in soil or in confined space.

Q15. The speed of sound in humid air is:

Show Answer
Ans: [2] More
Explanation: The speed of sound in humid air is more than dry air because the density of humid air is less than the density of dry air.

Q16. On which factor the Pitch of a sound depends?

Show Answer
Ans: [3] Frequency
Explanation: Pitch is the characteristic sound which enables us to distinguish between sounds produced by two sources having the same intensity and pitch. The quality depends upon number, frequency and relative intensities of overtone.

Q17. The normal temperature of Human body is:

Show Answer
Ans: [4] 37° C
Explanation: There is not particular set temperature of the body of all human beings, it varies from person to person. However the average body temperature noted is 98.6°F or 37°C.

Q18. Who invented the Centigrade scale?

Show Answer
Ans: [1] Anders Celsius
Explanation: Centigrade scale was invented by Anders Celcius, a Swedish astronomer, physicist and mathematician. In the year 1742 he proposed the Celsius scale, which bears his name.

Q19. Earliest thermometer was developed by:

Show Answer
Ans: [4] Galileo
Explanation: Galileo is known to be the inventor of thermometer, a thermometer is an instrument that measures temperature differences. But Galileo's invention didn't did that, instead it merely indicated temperature differences.

Q20. The correct value of 0° on the Kelvin scale is:

Show Answer
Ans: [2] 273.15 K
Explanation: The correct value of 0° on the Kelvin scale is 273.15K. Kelvin and Celsius are two temperature scales. The lowest temperature theoretically attainable is indicated by Kelvin scale.

Q21. If the earth were to stop rotating, the value of 'g':

Show Answer
Ans: [1] Increases
Explanation: The value of 'g' at equator, if the earth stops rotating will increase because when the earth rotates the gravity at every point remains uniform and when it stops rotating, the gravity increases as the pressure is exerted on only one point at the equator.

Q22. What is SI unit of modulus of Elasticity:

Show Answer
Ans: [2] Newton/m2
Explanation: SI unit of modulus of elasticity is newton/m2, is the measure of an objects or substance's resistance to being deformed elastically when a force is applied to it.

Q23. Which of following is a vector quantity?

Show Answer
Ans: [2] Momentum
Explanation: Momentum is vector quantity because it has both magnitude and direction. Energy, work and pressure have magnitude but no direction, hence they are Scalar quantity.

Q24. Curie is the unit of:

Show Answer
Ans: [1] Radioactivity
Explanation: Curie is the unit of Radio activity. Radio activity was discovered by Marie curie, and hence the unit is named after her.

Q25. Decibel is the unit of:

Show Answer
Ans: [2] Intensity of Sound
Explanation: Intensity of sound is measured in Decibel, denoted by symbol dB. It is the degree of loudness, human ear may damage above 80 dB of sound.

Q26. SI unit of Luminous Intensity is:

Show Answer
Ans: [3] Luminous Intensity
Explanation: SI unit of Luminous Intensity is Candela denoted by symbol Cd. Force is Newton (N). Work is joule (J).

Q27. Light year is the unit of?

Show Answer
Ans: [3] Distance
Explanation: Light year is the unit of distance, the distance travelled by light in one year in vacuum. 1 LY= 9.46 × 10^15 m.

Q28. Number of basic SI unit is:

Show Answer
Ans: [4] 7
Explanation: There are seven basic fundamental units, besides these seven fundamental units, two supplementary units are also defined, viz, radian and steridian. Radian for plane angle and Steradian for solid angle.

Q29. SI unit of power is:

Show Answer
Ans: [3] Watt
Explanation: SI unit of power is watt, Length is metre, Amount of substance is mole, Mass is kilogram.

Q30. Who discovered Electron?

Show Answer
Ans: [4] J.J Thomson
Explanation: Electron was discovered by J.J Thomson. Electron is -ively charged.

Q31. Who discovered Proton?

Show Answer
Ans: [3] Goldstein
Explanation: Proton was discovered by Goldstein and named by Rutherford.

Q32. Who discovered cloud chamber?

Show Answer
Ans: [2] C.R.T Wilson
Explanation: Cloud chamber was covered by CRT Wilson, is used to detect the presence and kinetic energy of radioactive particles.

Q33. Radioactivity is detected by:

Show Answer
Ans: [3] GM Counter
Explanation: Geiger–Mueller Counter abbreviated as GM Counter, is an instrument used for detecting and measuring ionizing radiation.

Q34. The device used for measuring the wavelength of X-rays is:

Show Answer
Ans: [4] Bragg spectrometer
Explanation: Bragg spectrometer is the instrument used to analyse crystal structure by using X-rays.

Q35. Intensity of a wave:

Show Answer
Ans: [2] Follows Inverse Square Law
Explanation: The intensity of a wave obeys Inverse Square Law and is proportional to the square of the amplitude.

Q36. The difference between isotopes of an element is due to the presence of a different number of:

Show Answer
Ans: [2] Neutrons
Explanation: All isotopes have the same number of protons but differ in their number of neutrons in each atom.

Q37. Which of the following quantities is the measure of 'inertia'?

Show Answer
Ans: [2] Mass
Explanation: Measure of inertia is mass, inertial mass can be defined as a quantitative measure of an object's resistance to acceleration.

Q38. Neutrons are slowed down in a nuclear reactor by

Show Answer
Ans: [3] Moderator
Explanation: In thermal nuclear reactors, the coolant as a moderator slow down the neutrons before they they can be efficiently absorbed by the fuel.

Q39. Light scattering takes place in:

Show Answer
Ans: [1] Acidic solutions
Explanation: Light scattering in colloidal solution in suspension is known as Tyndall Effect. It is similar tobRayleigh scattering.

Q40. Tape recorder records sounds in the form of:

Show Answer
Ans: [2] Magnetic energy
Explanation:

Q41. Beta particles emitted from a radioactive nuclei are:

Show Answer
Ans: [4] Fast moving electrons
Explanation:

Q42. In the resistance colour code, the fourth band signifies:

Show Answer
Ans: [1] Tolerance level
Explanation:
Physics Quiz in English - For Competitive Exams

Top Questions on Physics Quiz in English 

Find 100 questions on Physics Quiz in English for free here. Learn here and play quiz hitting the above Play Quiz Now Button for Physics Quiz in English Questions and Answers. Beneifts of playing Physics Quiz in English | Top Questions and Answers will decrease your nervous level and can easily appear for all the Physics Quiz in English in a less interval of time in your exam. 

 

Solve Physics Quiz in English | Top Questions and Answers For SSC, UPSC, Railway Exams

Physics Quiz in English Questions you are solving are extracted from SSC, Railway, SBI papers so you will be benefited by solving the above MCQ for your upcoming competitive examinations. We recommend you to play the live online test on Physics Quiz in English | Top Questions and Answers with the time interval of 30 secs

 

How to appear for Physics Quiz in English | Top Questions and Answers Live Mock Online Test 

Physics Quiz in English | Top Questions and Answers - Test your IQ on Physics Quiz in English with numerous questions. The tracker will indicate whether your answer is correct or wrong. If the tracker turns green it means answer provided is correct. So what are you waiting for appear for Online Mock Test Physics Quiz in English - Online Mock Test on Physics Quiz in English | Top Questions and Answers

Latest Quiz Sets

ADS